dissabte, de setembre 17, 2005

Eleccions

Aquesta setmana vam tenir ja les nostres eleccions a l’escola. Les eleccions formaven part d’un projecte escolar dins de l’asignatura de Sociologia i va ser dut a terme pels alumnes del curs de 10è.

Aquest projecte consistia en convocar eleccions a diferents nivells: nivell de tota l’escola, nivell dels alumnes que fan el darrer any d’estudis, el curs 13è -que es preparen el batxillerat- i el darrer nivell va ser el del professorat.

Els resultats en les tres “eleccions” considerant sempre la mateixa constelació de partits polítics ha estat força curiosa pel fet d’observar què votaria el menor de 18 anys.


Resultats de l’escola:

SPD 42, 7 %
CDU 6,5 %
Grüne 30 %
FDP 3,5 %
Linke 6,3 %
NPD 3 %

PSG 0,2 %
PBC 1 %
Tierschutzpartei 4,9 %
BüSo 0,4 %
Graue 0,2 %
Familie 1,02 %


Resultats del professorat:

SPD 35 % (17 escons)
CDU 12 % (6 escons)
Grüne 35 % (17 escons)
FDP 2 % (1 escó)
Linke 16 % (8 escons)



Resultats del curs 13è:

SPD 51,02 % (25 escons)
CDU 12,25 % (6 escons)
Grüne 4,08 % (2 escons)
FDP 18,37 % (9 escons)
Linke 2,04 % (1 escó)
NPD 8,16 % (4 escons)
Diversos 4,08 % (2 escons)



SPD, CDU/CSU, Grüne són partits ja prou coneguts i que bipolaritzen, en el cas d’Alemanya tripolaritzen el panorama polític. La FDP és el partit lliberal que de per sí no té més cap força política que la de ser un partit frontissa cas que guanyi el partit democristià amb el seu partit germà bavarès de la CSU. Aquest ha estat el seu destí les darreres décades de legislatures polítiques on la CDU ha obtingut el govern.

Pel que fa al nou partit die Linke (L’esquerra) es tracta d’una formació sorgida de la unió de l’antic PDS, els antics comunistes, i de ex-membres de la SPD que van abandonar el partit fa uns sis anys quan hi va haver el conflicte de poder entre el actual -i l’antic- canceller, Gerhard Schöder, i la seva mà dreta dins dels govern i del partir, Oskar Lafontaine. Aquest va dimitir de tots els seus càrrecs públics i del partit i es va retirar de la política activa no sense deixar sentir de tant en tant la seva veu de crítica en especial a tot el que feia referència a la política social i financera del gabinet Schröder. Des de principis d’anys que en els ambients polítics ja es veia venir aquest matrimoni i així ho van confirmar posteriorment, Lafontaine va fundar juntament amb un altre emblemàtic polític, Gregor Gysi, aquest partit d’esquerres que preten ocupar l’espai d’aquest sector abandonat per la SPD amb el seu moviment cap al centresquerra.

Preocupant és veure en els resultats les sigles de la NPD, National Partei Deutschland, Partit Nacional D’Alemanya, de base neonazi. La majoria de partits de base democràtica han presentat diferents recursos al Tribunal Constitucional per aconseguir la seva il.legalitat sense cap mena d’èxit. És un partir al qual se li controla cada moviment, cada comentari o actuació pública que realitza, i no és cap secret que el BND, Bundesnachrichtendienst, el servei d’intel.ligència alemany li té punxat els telèfons. Curiosament mai s’han queixat i proclamat que els seus drets de ciutadans estan d’aquesta manera ferits.


Personalment em preocupa de manera especial que aquesta formació surti en el espectre de l’any 13è i en el total de l’escola. Els alumnes alemanys de 13è són ja majors d’edats, per la qual cosa el vot lúdic exercit dins del recinte escolar es convertirà demà en un vot real que donarà suport a una formació que per memòria i respecte històric i moral social no hauria d’existir. Potser penseu que de fet el tant per cent obtès és poc en relació a la resta de partits. La veritat és que cada vot obtès és un vot de massa. A més, si observeu els resultats dels alumnes de 13è, la NPD obtè un tant per cent més alt que el partit dels verds, i s’acosta perillosament al partit democristià, ambdos partits amb una base democràtica forta des de les seves respectives fundacions i respecte a les seves idiologies polítiques. És vergonyós, i així ho pensa la majoria d’alemanys que un partit de característica neonazi, el qual no s’amaga del que promulga, tingui una presència social i política. Al parlament de Saxonia estan ben representats. Tinc plena confiança que a nivell del Bundestag sols arribin a ser una anèdocta de mal gust.

Demà seré espectadora de nou d’aquest espectacle que serà sentir els comentaris, opinions, crítiques durant tot el dia dels diferents líders polítics així com diferents membres importants de les respectives formacions. D’escoltar com segurament ningú ha perdut sinó que dins de les perspectives esperades tots han guanyat i que els objeticus previstos s’han assolit.

I dic espectadora, perquè malgrat que pago els meus impostos en aquest país, que contribuiexo a la pensió de la gent d’aquí, així com pel benestar de l’anomenat estat social, no puc votar, i us dic que ja m’agradaria poder participar-hi.


10 comentaris:

TACET - Espía de Mahler ha dit...

Hola arsvirtualis, la beethnovena va anar bé. ¿i el concert de Bohórquez?

JoanAlbor ha dit...

Si vols que et diga la veritat em resulta preocupant però en absolut sorprenent. Pel que dius els de 13é són joves d'uns 18 anys més o menys, l'àmbit perefcte per a quallar aquestes organitzacions extremistes. Si ho pensem bé en aquestes edats és quan els joves són més contestaris, tendim més als extrems i som molt més manipulables. Hauríem de saber millor en quin ambient viuen, quin és el seu entorn social i quina visió en tenen de la societat on viuen. Crec que s'ha de tindre en compte que aquest moviment nazis són vist també com una moda. Si fa alguns anys molta gent era punk per transguedir sense massa base filosòfica al darrere ara potser una de les poques alternatives és ser un skin per moda. Ara no deixa de ser perillós perquè és molt fàcil ensenyar a odiar.
I una cosa com és que tu no pots votar? si no recorde malament els ciutadans europeus amb residència a l'estat espanyol si poden fer-ho no?

arsvirtualis ha dit...

Elisenda, preocupa però com diu molt bé en Joan no deixa de ser un resultat relativament normal. És una forma de diferenciar-se, de reprendre camins prohibits i mal mirats. Per sort és una moda i nosaltres hem de treballar per a què no arribi a ser més.

arsvirtualis ha dit...

Cat, saps, el més curiós és que en alguns llocs s'han presentat sense tenir un candidat anomentat. Això sí, una acció propagandística excepcional. Aquest fenòmen té més força a l'antiga Alemanya Oriental. Aquest grups per motius socials hi han trobat les millors condicions per poder tenir un perfil que per sort amb el pas dels anys ha esdevingut marginal.

arsvirtualis ha dit...

Lamentablement no, Jordi. Tanmateix amb la profe de violoncel del meu fill hem arribat a l'acord d'assabentar-nos si hi ha algun altre concert seu aquesta temporada per les rodalies de Colònia i anar en grup.

arsvirtualis ha dit...

Joan, quanta raó tens... Més lamentable va ser que alguns van votar per provocar, per saber quina mena d'estupefacció es deixaria veure en la cara nostra i la resta de l'escola. Aquest comportament entra dins també d'aquella conducta que podrßiem qualificar de normal per l'edat i aspiracions socials que molts d'ell i elles tenen. Malgrat tenir la majoria d'edat, aspecte que no deixa de ser només que un fet cronològic i no mental.

Respecte al dret de vot, dir-te que els ciutadans estrangers encara que siguin de la Unió Europea, i a més d'un país que hagi signat l'acord de Schenger, sols poden votar ara per ara a comicis municipals i europeus, no als federals o estatals.

JoanAlbor ha dit...

Gràcies per l'aclariment Arsvirualis, encara que no avabe d'entendre per què poden votar només a les municipals. Al PV sobretor a la Safor i pobles com Dénia, xàbia etc, on hi ha un tant per cent molt important d'anglesos i alemanys a les municipals isqueren llistes electorals només amb ciutadans anglesos i alemyans..a més com són europeus usen la seguretat social d'ací, i quan tornen al seu país carreguen medicaments pera totes les vacances perquè en ser jubiltats o no ací tenen els medicaments més barats que el seu país...però clar aquest són estrangers honorables no com els africans que damunt que ens lleven el llocs de treball, damunt tenen dret a la sanitat pública..en fi m'he aparat una miquet adel tema però bé..pel que fa al que parlavem abans volia contar-te una anècdota...

JoanAlbor ha dit...

fa uns dos anys tenia a classe uns quants amiquets i amiguetes que tenien uns 17 o 18 anys, es passaven la classe dibuixant esbastiques a la llibreta fins que un dia vaig preguntar a una de les xiques perquè dibuixava això i si sabia què volia dir.. em va contestar que no que simplement s'avorria i que com els seus amics ho feien ella també, li vaig dir el que era i ja no li vaig veure dibuixar-ne més, era una xiqueta amb un clima familiar totalment desestructurat, ignorada i sola, ´l'únic refernt que tenia eren els amics... el que es perillós és el que pot aconseguir algun desalmat en una ment així i eixos sí que són els qui fan vertadera por.

arsvirtualis ha dit...

Aix, Joan, d'estrangers, com en altres coses i fets de la vida, sempre n'hi haurà de primera i segona classe (no en vull ampliar més). Fins arribar al cinisme meu que em diu que un associal anglès encara estarà millor considerat per la "massa" que un acadèmic o un professional d'origen afrìcà posem per cas. És un tema íntimament proporcional a l'ignorància -en molts casos voluntària- d'un grup de persones que per comoditat actuen i pensen d'aquesta manera per a justificar el seu propi fracàs humà. Encara que si ho penso, ni tan sols en són conscients de que el tenen i l'estan vivint.

arsvirtualis ha dit...

Joan, avui et contesto a terminis. Tens raó, és molt fácil fer demagogia i regalar possibilitats que pugin omplir les deficiències que envolten.

Aquest fenòmen del neozisme va tenir una mena de renaixença a l'antiga Alemanya Oriental poc després de la reunificació. Si ho analitzem no deixa de ser estrany. Sols uns referents històrics molt simplificats:
1. Derrota en la 1a GM
2. Governs inestables fins l'arribada d'en Hitler al poder.
3. Derrota en la 2GM
4. Alemanya Oriental queda sota la zona russa. El kremlin no compleix els pactes de retirar les tropes i aquesta zona passa a ser un pais satèl.lit comunista.

Des de la República de Weimar fins la reunficació de les dues Alemanyes, l'Oriental no ha tingut cap possibilitat de haver pogut aprendre valors democràtics. Després de la GM tampo va haver un confrontament i repàs públic de la seva història més recent. Els comunistes van aprofitar sols els conceptes nazistes fins i tot per a justificar la decadència del capitalisme que hi havia en la part occidental.

Tanmateix no justifica de cap manera una afiliació a les idees nazis. Avui en dia no poden dir que no tenen la possibilitat i oportunitat de saber què va passar.